Khamis, Mei 13, 2010

APA JASA ZAM KEPADA UMNO?


Lucu juga apabila UMNO menganugerahkan Tokoh Melayu Terbilang kepada Datuk Zainuddin Maidin (Zam). Apa jasa Zam kepada UMNO? Beliau bukan pejuang UMNO dari bawah, ketua pemuda cawangan, ketua cawangan,ketua pemuda bahagian, naib ketua bahagian, timbalan ketua bahagian dan ketua bahagian?

Nampaknya ahli panel pemilih anugerah itu perlu melihat seseorang tokoh itu sama ada dia berjuang dalam parti selama mana. Zam adalah bukan aktivis parti. Dia adalah seorang calon payung terjun.

Tiba-tiba dia dilantik Senator dan kemudiannya dilantik Setiausaha Parlimen di Kementerian Penerangan di zaman Tun Dr Mahathir Mohamad. Selepas itu beliau jadi Timbalan Menteri Penerangan dan akhirnya Menteri Penerangan di zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Tanpa pernah berjuang di peringkat bahagian tiba-tiba dia jadi calon BN di Merbok pada tahun 2004. Oleh kerana orang Melayu masih sayangi UMNO, maka Zam yang tak pernah aktif dalam UMNO di Merbok menang sebagai ahli parlimen.

Bagaimana UMNO boleh mengiktiraf seorang stringer. Dia jadi ketua pengarang Utusan melayu bukan kerana dia lulus dari Universiti Malaya seperti Datuk Johan Jaafar. Sebaliknya sekadar ambil kursus singkat dalam bidang kewartawanan di Berlin.

Zam bukannya hebat. Kalau tidak dia tidak dipecat dari jawatan Ketua Pengarang Utusan Melayu yang mana jawatannya diambilalih oleh Johan Jaafar. Dr Mahathir menyingkirkan Zam tetapi akhirnya Dr Mahathir menerima semula Zam setelah beliau membodek Dr Mahathir dengan menulis buku MAHATHIR DI SEBALIK TABIR.

Cakap Inggeris pun merapu. Sebagai Menteri Penerangan, Zam memalukan apabila al Jazeera mewawancaranya tidak lama dahulu. Orang seperti inikah yang mahu diangkat sebagai Tokoh Melayu Terbilang?

Apa jasa Zam kepada UMNO? Dia tidak ada jasa. UMNO yang berjasa kepada Zam kerana melantiknya sebagai setiausaha parlimen, timbalan menteri dan menteri. Apa jasa Zam kepada Orang Melayu? Dia berjaya memecahbelahkan orang Melayu melalui Utusan Malaysia. Beliau sepatutnya merapatkan UMNO-PAS tetapi dia yang banyak melagakan antara UMNO dengan PAS.

Bagi saya, Zam bukan Tokoh Melayu terbilang kerana dia bukan Melayu tulen. Barangkali dia lebih sesuai menjadi Taukeh Cendol Mamak Terbilang.