Rabu, November 11, 2015

LEBIH BEBAS BERCAKAP DI LUAR DARI BERCAKAP DALAM MAJLIS PEGUAM

Peguam Negara, Mohamed Apandi Ali mendakwa tidak bebas bercakap dalam Majlis Peguam (Bar Council).
Katanya, di luar, Majlis Peguam memberitahu rakyat, kita mempunyai hak untuk bercakap, (tetapi) di sini, Majlis Peguam cuba menutup mulut beliau.
"Saya cuba bercakap dengan akhbar, anda beritahu saya tidak boleh buat begitu, perlu berhenti. Itu menyekat saya dari bercakap. Anda cuba tutup mulut saya. Jadi, saya meletakkan jawatan sebagai ahli Majlis Peguam pada 2001" kata beliau kepada The Malaysian Insider.
Beliau selaku Bendahari Majlis Peguam selama 12 tahun kesal kerana penglibatannya dalam Umno yang lebih ditonjolkan dari penglibatannya dalam Majlis Peguam.
 "Untuk makluman, saya pernah menjadi ahli Umno. Tetapi semasa menjadi peguam, saya sangat aktif dalam Majlis Peguam. Dan untuk menjadi pemegang jawatan dalam Majlis Peguam, kita tidak boleh menjadi ahli mana-mana parti politik. Jadi, saya meletak jawatan dari apa saja pertubuhan atau parti politik apabila saya terlibat dalam Majlis Peguam. Dan untuk makluman, saya berada dalam Majlis Peguam selama hampir 12 tahun (1991-2003), " tegasnya.
Dalam Umno, beliau jadi ahli selama sembilan tahun dari tahun 1982 hingga 1991. Beliau tidak pernah dilantik Bendahari Umno Kelantan sebaliknya beliau adalah Ketua Pemuda Umno Pengkalan Chepa.Beliau tidak pernah pegang jawatan di perhubungan Umno Kelantan kerana jawatan Bendahari Umno Kelantan disandang oleh Nik Husain Nik Abdul Rahman pemilik Malaysia Thai Development Berhad (MTD).

Katanya, beliau penasihat undang-undang Umno. Mereka menggelarnya penasihat undang-undang. Anda tahu mengapa? Anda ambil perlembagaan Umno. Tidak ada jawatan yang dikenali sebagai penasihat undang-undang. Tidak ada! 
"Anda tahu mengapa saya dipanggil penasihat undang-undang? Kerana saya ambil kes petisyen pilihan raya Umno. Saya buat banyak petisyen pilihan raya untuk Umno. Semua kes di Kelantan, dari 1982 dan seterusnya, apabila saya menjadi peguam. Saya buka firma guaman sendiri, jadi selepas pilihan raya umum pada 1982, saya ambil semua kes petisyen pilihan raya mereka," jelas beliau.
Dalam Umno, beliau hanya Ketua Pemuda bahagian, pemimpin kecil peringkat bahagian tetapi sebagai peguam beliau mengambil semua kes petisyen pilihanraya BN.
Beliau bukan Bendahari Umno Kelantan tetapi Bendahari Majlis Peguam sebanyak dua kali.
"Saya ingin tekankan sekali lagi. Bangunan itu, yang kini dimiliki Majlis Peguam, adalah idea saya ketika saya menjadi bendahari. Saya beritahu Majlis Peguam, 'Hei, kita menyewa premis di sana sini. Tiba masanya kita membeli satu. Saya bertanggungjawab dan saya dapatkan wang untuknya. Dan itulah, bangunannya. Ia patut dinamakan Bangunan Apandi," katanya.
Dan ketika beliau  dalam Majlis Peguam, kami menganjurkan Persidangan Undang-undang Komanwel yang paling berjaya pada 1999, Persidangan Komanwel ke-16. Dan kerana kami sangat berjaya, beliau menjadi bendahari dan kemudian, kami mengumpul banyak wang. Dengan itu, beliau dapat idea untuk membeli bangunan kami sendiri. Jadi, membandingkan kehidupan beliau sebagai ahli Umno dan ahli Majlis Peguam, beliau menghabiskan lebih banyak masa di Majlis Peguam daripada Umno.
"Tetapi jika anda bercakap tentang menjadi bendahari, saya bendahari Majlis Peguam dan saya salah seorang ahli yang memegang jawatan, 'the inner circle' (golongan dalaman). Anda tahu siapa golongan dalaman? Presiden, naib presiden, bendahari, setiausaha. Empat orang. Mereka ini golongan dalaman. Mereka semua boleh menjadi ahli Majlis Peguam, tetapi mereka tidak menyertai perbincangan dalaman. Saya adalah sebahagian daripadanya," hurai beliau.
Pertama kali beliau menjadi bendahari, beliau mula keluarkan buah fikiran beliau. Jadi, mereka semua cuba tutup mulutnya. Marahi beliau. Golongan dalaman ini. Orang seperti Tommy Thomas dan Sulaiman Abdullah.
"Mereka mahu kenakan saya kerana pada masa itu saya pengerusi Peguam Kelantan. Saya pengerusi Peguam Kelantan selama 7 tahun. Jadi sebagai pengerusi Peguam Kelantan, akhbar kadang-kadang datang dan bertanya saya macam-macam, jadi, saya berikan pandangan saya mengenai apa saja isu yang dibangkitkan," katanya.
"Sesetengah pandangan saya tidak disukai golongan dalaman Majlis Peguam. Jadi mereka mula menghentam saya dan sebagainya. Jadi, kami boleh dikatakan, menghentak meja. Saya dan Sulaiman. Dan kemudian saya lihat, semua orang memerhatikan apa yang saya katakan, mereka cuba untuk kenakan saya. Kita mempunyai hak untuk bercakap, bukan?" soalnya.

Jelasnya lagi, orang yang boleh mengesahkan hal ini ialah seorang yang sinonim dengan Majlis Peguam, Cik Catherine Eu. Dia masih hidup, ingatannya masih baik, pergi tanya dia. Dia boleh sahkan saja yang beliau beritahu.
"Bercakap mengenai Majlis Peguam, saya berada di Majlis Peguam sebelum orang seperti Ambiga (Datuk S Ambiga), Lim Chee Wee, Christopher Leong dan Steven Thiru. Steven Thiru (presiden Majlis Peguam sekarang) masih merupakan seorang peguam muda apabila saya mengambil petisyen pilihan raya. Dia selalu ikut saya ke sana ke mari, bawa beg dan fail saya," katanya lagi.

Beliau menjadi mangsa persepsi yang salah. Itu apa yang ingin beliau katakan. Beliau menjadi mangsa persepsi yang salah kerana tempoh pendek beliau dalam Umno, di mana beliau tidak memegang apa-apa jawatan tinggi, digunakan untuk menyatakan beliau seorang ahli Umno dan sebagainya. 
"Tetapi dari sisi lain, saya lebih aktif dalam Majlis Peguam dan saya beritahu anda, ada ketikanya kerajaan tidak bertindak betul, dan saya beritahu mereka mengenainya," dakwanya.
Pada tahun 1998 atau 1999, enam orang India ditembak di Pengkalan Chepa. Mereka dari Kerala. Dan salah seorang daripada mereka bekerja sebagai atendan hospital. Mereka ditembak. Semua dibunuh. Ditembak di kepala, ditembak di mata, di leher. 

"Dan anda tahu, saya dapati tidak ada seorang pun daripada mereka merupakan penjenayah. Mereka (polis) bertindak atas maklumat salah. Ia adalah 'assassination', ia pembunuhan. Jadi saya membuat kecoh, kerana kes itu di negeri saya. Saya menulis memorandum dan pergi berjumpa dengan  Dr Mahathir yang ketika itu perdana menteri dan menteri dalam negeri. Memberinya memorandum. Semuanya saya sendiri, anda tahu? Ketika itu saya pengerusi Peguam Kelantan," katanya.
Dan kerana itu, mereka mengarahkan siasatan dijalankan. Beliau menghadiri siasatan itu. Siasatan itu diadakan di Tumpat. Pejabat beliau  di Kota Baru. Beliau pergi-balik, pergi-balik, (secara) pro bono. Beliau tidak mengambil apa-apa (upah guaman). Setelah semuanya berakhir, dapatannya ialah, mereka ini dibunuh dengan cara yang salah.
"Saya juga memberi taklimat kepada Majlis Peguam. Kami adakan EGM yang besar di mana saya menjelaskan segala-galanya, apa yang berlaku, bagaimana pihak polis bertindak dengan cara yang 'high-handed' (perbuatan menindas yang begitu angkuh). Dan saya katakan, mereka dibunuh (executed), kerana mustahil untuk menembak dalam gelap, betul-betul di kepala, dan mata dan telinga, semua 6 daripada mereka. Dan mereka membuang revolver berkarat dekat dengan mayat itu dan berkata, mereka melepaskan tembakan. Tidak ada langsung sebarang tanda ditembak pada kenderaan polis. Sebab itu saya begitu marah dengan pihak polis. Rekod semua ada di sana. Jadi, untuk mengatakan saya pro kerajaan tidak benar. Saya pro undang-undang," katanya.
Dan Karpal (Singh), mendiang Karpal, asyik berkata kepada beliau, 'Umno, Umno'. Beliau mengingatkan Karpal kejadian ini. Beliau katakan kepadanya, Encik Karpal, anda pasti akan ingat. Selepas beliau menghabiskan masa dan tenaga beliau membawanya kepada perhatian kerajaan, Karpal secara senyap-senyap pergi dan berjumpa keluarga itu, menyaman kerajaan, dan membuat duit. Kerajaan menyelesaikannya tanpa pergi ke mahkamah kerana mereka tahu mereka bersalah.

Menjelaskan penubuhan NRRET, ia adalah penjenamaan semula yang beliau lakukan atas pasukan petugas lama yang dibentuk pendahulu saya pada 2011. Oleh kerana ada begitu banyak pasukan petugas, semua orang keliru. Lupakan pasukan petugas. Buat penjenamaan baru. Pemulihan hasil adalah untuk mendapatkan kembali apa sahaja hasil kerajaan yang hilang akibat gagal mengisytiharkan cukai pendapatan yang betul, gagal mengisytiharkan duti eksais di bawah Kastam, dan gagal mengisytiharkan transaksi wang ke luar negara.
"Wang yang masuk adalah di bawah pengubahan wang haram. Jadi, ini perkara utama yang kami sedang siasat dan jejaki. Ia melibatkan banyak agensi. Polis, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Jabatan Kastam, Bank Negara... semua agensi yang terlibat. Kami juga lihat kepada kes pengubahan wang haram. Tahukah anda banyak wang dibawa keluar dari negara ini? Dibawa keluar secara haram. Kita ada contohnya dua juta pekerja Indonesia di sini," jelas beliau.
Katanya, sudah tentu mereka menghantar wang (pulang) hampir setiap bulan atau setiap minggu. Bagaimana mereka hantar? Ada yang mengikut undang-undang, ada yang mempunyai ejen. Ini adalah komisen yang patut pergi kepada kerajaan. Tetapi tidak, kerana mereka lakukannya di bawah tanah. Mereka ada ejen di sebuah bank di Indonesia, dan mereka juga ada satu lagi ejen di sini. Semua tidak berdaftar. Bagaimana mereka melakukannya? Dan ia sudah dilakukan. Kami gunakan ejen provokasi (ejen yang menyamar), kami berjaya mengesan semua mereka. Kami juga menghantar ejen provokasi ke Indonesia. 

Apandi menolak dakwaan NRRET mencari ikan bilis sahaja.
" Tidak, kami juga cari mereka yang besar-besar. Kerana ini tidak diketengahkan atau dilakukan secara terbuka. Kadang-kadang, apabila kami berdepan dengan mereka, kerana tidak membayar cukai contohnya, mereka beritahu kami, 'Okay, jangan bawa saya ke mahkamah, tidak baik untuk imej kami dan sebagainya. Kami sedia bayar apa yang perlu dibayar'. Dan mereka membayar secara senyap-senyap. Ia boleh diterima," katanya lagi.