Khamis, Oktober 07, 2010

PAS PERLI ORANG ASLI?


Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Husham Musa tidak menolak kemungkinan meletakkan calon orang asli sebagai calon pilihanraya kecil DUN Galas.

Kenapa Husham berkata demikian? Adakah PAS tidak yakin menang jika Ku Li jadi calon BN maka PAS meletakkan calon orang asli. Atau adakah PAS memperli orang asli yang menuntut supaya calon dari orang asli diletakkan di situ.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar dalam kenyataannya semalam mengumumkan tarikh penamaan calon Pilihan Raya Kecil DUN Galas pada 26 Oktober, manakala hari pengundian ialah 4 November.

Jika BN meletakkan Ku Li sebagai calon maka BN tidak perlu kerja kuat kerana beliau yang sudah jadi ahli parlimen sejak tahun 1974 sudah dikenali oleh penduduk di situ. Jika BN meletakkan orang baru yang belum dikenali maka sudah tentu dalam masa sembilan hari agak sukar BN merampas kembali kerusi DUN Galas dari tangan PAS.

Dalam pada itu, ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad mencabar Perkasa bertanding di DUN Galas jika benar Perkasa mendapat sokongan majoriti orang Melayu. Khalid tidak cerdik orangnya. Perkasa bukan parti politik. Ia adalah NGO. Kenapa Perkasa perlu masuk bertanding dalam pilihanraya?

Kalau Perkasa masuk sebagai calon Bebas, sudah tentu undi BN akan pecah dua kepada BN dan calon Bebas, maka yang menang ialah PAS. Oleh itu kemasukan Perkasa dalam pilihanraya tidak menguntungkan BN. Perkasa ditubuhkan bukan untuk menyaingi UMNO kerana ia adalah NGO Melayu. Oleh itu Datuk Ibrahim Ali selaku Presiden Perkasa tidak perlu melayan cabaran Khalid Samad ini.