Isnin, September 12, 2016

MENCARI KETURUNAN DAENG MENAMPUK

Daeng Menampuk adalah anak Raja Bugis yang dititahkan oleh Sultan Johor, Sultan Sulaiman  Badrul Alam Shah untuk menabalkan adik Sultan, Tun Zainal Abidin sebagai Sultan Terengganu pada tahun 1708.

Dari keturunan Daeng Menampuk atau Raja Tua maka lahirlah Raja Haji Daud. Anak Raja Haji Daud ialah Raja Haji Muslimin yang membuka kampung Paloh dan Pulau Rusa. Beliau adalah orang Bugis yang membuka kedua-dua kampung tersebut. Manakala orang Bugis yang membuka Seberang Takir datang lebih kemudian dari Raja Haji Muslimin.

Anak Raja Muslimin, Raja Haji Muhammad menjadi pengiring Sultan Zainal Abidin III. Selepas Raja Haji Muhammad, beliau tidak membenarkan keturunannya menggunakan nama Raja. Tak tahu apa sebabnya.

Penulis sempat menemui keturunan Raja Haji Muhammad di Gong Tok Nasek, Cikgu Wahid Yusof , 75 tahun, bekas pensyarah di Maktab Perguruan Pasir Panjang.

Raja Haji Muhammad mempunyai 14 orang anak dari empat orang isteri iaitu Yusof,Abdullah, Chik, Mohd Zain, Yunus, Aishah, Nik, Awang, Embong,Muhamad Ali, Abdul Rahman, Muda, Wok dan Hassan.

Beberapa tokoh korporat dan politik berasal dari keturunan Daeng Menampuk ini. Antaranya Pengerusi Eksekutif Peremba, Tan Sri Razali Abdul Rahman; bekas ADUN Bandar, Azmi Lop Yusof; bekas calon-calon BN Wakaf Mempelam, Cikgu Latif Muda dan Othman Awang.

Tan Sri Razali anak Zawiah cucu Che Chik cicit Mohd Zain cuit Raja Haji Muhammad. Wahid pula adalah anak Che Endut cucu Che Wook  cicit Mohd Zain cuit Raja Muhammad. Ini bermakna Wahid adalah dua pupu Tan Sri Razali.

Bekas calon BN Wakaf Mempelam, Cikgu Latif anak Salma cucu Che Ngah cicit Che Abdullah cuit Raja Haji Muhammad juga. Cikgu Latif tiga pupu Tan Sri Razali.

Othman Awang yang juga bekas calon BN Wakaf Mempelam adalah anak Che Enong cucu Che Abdullah cicit Raja Haji Muhammad. Othman Awang adalah bapa saudara Cikgu Latif.Bekas ADUN Bandar, Azmi anak Lop Yusof cucu Abdul Rahman cicit Hassan cuit Raja Haji Muhammad.

Manakala Zabidi Saidi penulis blog ini anak Zainun cucu Zaharah cicit Che Nik cuit Raja Haji Muhammad. Che Nik menikah dengan Haji Yusof Kampung Kolam cicit Datuk Lela Perkasa, Abdul Rahman Ishak yang dikenali sebagai Hang Tuah Terengganu dan Pegawai Daerah Kemaman yang pertama.

 Selepas Haji Yusof meninggal dunia dengan dua orang anak Zaharah dan Abu Bakar maka Che Nik menikah dengan Cikgu Haji Yusof Kemasik guru agama yang terkenal di Kemasik. Cikgu Haji Yusof juga berasal dari Paloh dan bau bau bacang dengan Che Nik. Beliau meninggal dunia pada tahun 1974 di Kemasik dan ribuan anak muridnya menghantar jenazahnya ke kubur di tepi masjid Kemasik yang menyebabkan jalan raya jem.

Zaharah yang duduk di Pasir Gajah mempunyai beberapa orang anak iaitu Zainun, Maznah, Zawiah dan Mohd.Fadzil manakala Abu Bakar yang duduk di Bukit Goh, Kuantan mempunyai beberapa orang anak iaitu Hasanah, Ahmad, Hamidah, Bakri, Haizam,Azran dan Haniza.

Manakala Mohd Radzi, jurutera Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan Mohd Kamal, pegawai anak syarikat Yayasan Terengganu adalah anak Mohd Shah cucu Che Awang cicit Raja Haji Muhammad. Adik beradik lain Mohd Radzi ialah Nasir, Noriah, Norehan, Norizan, Shukri dan Suhaimi.

Ketua Polis Pahang, Datuk  Seri Sharifuddin adalah anak  Abdul Ghani cucu Che Abdullah cicit Che Yunus cuit Raja Haji Muhammad. Manakala  Haji Omar bapa mertua ADUN Nenggiri di Gua Musang, Kelantan, YB Yusof Abdul Ghani adalah anak Che Nik cucu Che Abdullah cicit Che Yunus cuit Raja Haji Muhammad.

Cikgu Wahid meminta semua saudara maranya terus mencari waris-waris dari keturunan Daeng Menampuk  yang masih tak dapat dikesan yang berada di Losong, Manir, Teluk Pasu sebelah ibu Tokku Paloh dan lain-lain lagi.

Bagi keturunan Raja Tua atau Daeng Menampuk ini yang mahu mengetahui susur galur keturunan mereka boleh hubungi Cikgu Wahid di no telefon 09-6248088.


catatan gambar:-

1. Mohd Kamal Mohd Shah,  Wahid Yusof, Zabidi Saidi dan Mohd Radzi Mohd Shah
2. Zabidi dengan bapa mertua ADUN Nenggiri, Haji Omar
3. Carta keturunan Daeng Menampuk@ Raja Tua
4. Pengerusi Peremba, Tan Sri Razali Abdul Rahman
5. Bekas ADUN Bandar, Azmi Lop Yusof
6, Ketua Polis Pahang, Datuk Seri Shariffuddin Abdul Ghani