Rabu, Oktober 29, 2008

ANWAR PERLU NASIHATI MPS


Di India gambar-gambar gergasi bintang filem Hindi di Mumbai atau bintang filem Tamil di Chennai adalah perkara biasa. Tetapi apabila gambar gergasi penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dipasang di satu simpang dekat Wisma Keringat, Batu Caves, Selangor, ia menimbulkan kontroversi.

Anwar bukannya mahu dipuja begitu tetapi para penyokong PKR dari keturunan India yang mahu menaikkan gambar gergasi itu.

Permitnya dijangka tamat pada 4 November ini dan ia akan diruntuhkan awal bulan depan jika permohonan mereka melanjutkan tempoh penegakannya tidak diluluskan.
"Permit tamat 4 November ini. Kita ingat mahu minta sambung (kelulusan). Tetapi kalau tidak dapat, tidak mengapalah, saya turunkanlah," kata pengelola projek itu R Viriya.

Tambahnya, beliau berharap dapat mengekalkan imej setinggi 12.2 meter tersebut di satu simpang dekat Wisma Keringat untuk tempoh kira-kira dua bulan lagi sehingga sambutan hari natal dan tahun baru.

Ekoran itu, kata Viriya, beliau bercadang menemui wakil rakyat Batu Caves, Amiruddin Shari bagi mendapatkan pandangan beliau.Bagaimanapun, tambahnya, permohonan baru untuk melanjutkan tempoh belum dibuat kepada pihak berkenaan Majlis Perbandaran Selayang.
"Mungkin dalam dua hari lagi (akan memohon)," kata Viriya yang juga timbalan pengerusi persatuan penduduk Kampung Indian Settlement dekat situ.Penegakan imej itu genap sebulan lalu mula mencetuskan kontroversi apabila Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin awal bulan lalu dilaporkan mendakwa imej itu "berunsur keberhalaan" dan "perlu dihapuskan dengan segera."
Perkara itu bagaimanapun dinafikan Amiruddin, yang juga naib ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), yang menjelaskan “tidak pernah wujud aktiviti keberhalaan di tempat itu”. Viriya sebelum ini berkata, penduduk setempat bersedia untuk merobohkannya jika kontroversi berlarutan berhubung penegakan replika gergasi itu.
Katanya, patung berharga RM5,000 itu yang dibina sempena sambutan hari raya awal bulan ini dan Deepavali semalam.Pemuda PAS Selangor bagaimanapun menafikan imej gergasi itu termasuk dalam kategori patung yang diharamkan dalam ajaran Islam.Patung ini dibina atas menggunakan duit sumbangan masyarakat setempat.

Beranikah MPS yang dikuasai oleh kerajaan negeri tidak meluluskan penyambungan permit itu sehingga Hari Krismas? Oleh itu Anwar perlulah menasihati MPS supaya tidak menyambung permitnya. Walaupun tidak ada unsur keberhalaan, tidak ada faedahnya membazirkan wang sebanyak RM5,000 semata-mata untuk memuja pemimpin.