Khamis, Oktober 11, 2018

DR MAZLEE TAK TAHU SEJARAH PENUBUHAN UNISZAKUALA TERENGGANU: Pemuda Pakatan Harapan (HARAPAN) Terengganu menyatakan rasa terkilan berhubung pelantikan pengerusi dan barisan ahli lembaga pengarah di dua institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di negeri itu.

Ketua penerangannya, Zamir Ghazali berkata, pihaknya mengambil maklum pelantikan pengerusi dan ahli-ahli Lembaga Pengarah di Universiti Sultan Zainal Abidin UniSZA yang dibuat baru-baru ini.

Namun katanya, mungkinkah Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik kurang mengenali tokoh-tokoh kelahiran Terengganu?

"Walaupun tokoh-tokoh yang dilantik itu layak memandangkan latar belakang cemerlang mereka dalam bidang masing-masing, Pemuda HARAPAN Terengganu tertanya-tanya kenapa tidak ada tokoh kelahiran Terengganu dalam radar pertimbangan menteri pendidikan?

"Terengganu tidak pernah kekurangan tokoh akademik mahu pun tokoh masyarakat untuk diangkat dalam lembaga pengarah univesiti sehingga memerlukan individu luar yang sudah pasti masa mereka tidak banyak berada di sini serta kurang memahami waqi' atau konteks negeri ini secara menyeluruh," katanya dalam kenyataan kepada media, hari ini.

Terdahulu Pengerusi PKR Perak, Dr Muhammad Nur Manuty dilantik sebagai pengerusi lembaga pengarah UniSZA.


Selain itu, beberapa orang tokoh lain turut dilantik menganggotai lembaga pengarah termasuk tokoh korporat, Tan Sri Tony Fernandes sebagai wakil syarikat swasta di UniSZA.

Justeru Zamir berkata, Pemuda HARAPAN Terengganu berharap agar aspirasi anak Terengganu tidak berterusan dipinggirkan dalam pelantikan apa jua jawatan yang dibuat di mana-mana institusi di negeri itu.

"Tidakkah wajar jika pimpinan parti pemerintah iaitu HARAPAN Terengganu dirunding sebelum sebarang keputusan dibuat.

"Bukankah negeri ini juga ada wakil kerajaan persekutuan yang boleh dirujuk?" soalnya.

Ulasan saya, nampaknya Menteri Pendidikan, Dr Maszlee tak tahu sejarah penubuhan Unisza. Ia bermula dengan Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA) yang mana KUSZA dijadikan universiti pada zaman Datuk Seri Idris Jusoh jadi Menteri Besar Terengganu (2004-2008).

Pada mulanya diberi nama Universiti Darul Iman  tetapi atas cadangan Sultan Terengganu maka ia ditukar kepada nama Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza). Hubungan Idris dengan istana dikatakan mulai retak apabila KUSZA diberi nama universiti lain yang langsung tiada nama Sultan Zainal Abidin moyang Sultan Mizan.

Apabila Kusza ditukarkan menjadi Unisza, sepatutnya Kusza dikekalkan manakala Unisza menjadi entiti yang baharu. Sebaliknya Kusza dihapuskan terus. Ini yang merugikan Kusza kerana Kolej Tunku Abdul Rahman (KTAR) dijadikan Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) tetapi KTAR tetap wujud dengan UTAR entiti yang berbeza.

Jika Dr Maszlee faham sejarah penubuhan Unisza, sepatutnya beliau mengadap Sultan Mizan dan bertanya siapa pilihan tuanku untuk mengetuai lembaga pengarah Unisza. Melantik orang luar seperti Dr Mohd Noor Manuty seolah olah Terengganu ketandusan ahli akademik yang hebat.

Oleh itu saya berharap Dr Maszlee lantiklah orang Terengganu ganti Dr Mohd Noor Manuty.

Dr Mazlee orang cerdik dalam akademik tapi tak cerdik politik dalam mengambil hati rakyat Terengganu. Inilah kualiti menteri Pakatan Harapan yang tidak peduli dengan cita rasa masyarakat setempat.