Khamis, Ogos 23, 2018

500 PENERBANGAN AKAN TERJEJAS DI KLIA DARI 27 HINGGA 31 OGOS INI

PUTRAJAYA, 21 Ogos (Bernama) -- Kira-kira 500 penerbangan akan terjejas berikutan penutupan ruang udara sekitar Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) selama lima hari bermula 27 Ogos untuk pertunjukan udara sempena sambutan Hari Kebangsaan 2018.

Dalam satu kenyataan, Kementerian Pengangkutan berkata penerbangan yang terjejas termasuk yang akan tiba dan berlepas dari KLIA dan klia2 dalam tempoh tertentu bermula dari 27 hingga 31 Ogos antara jam 9 pagi hingga 10.30 pagi, bagi tujuan raptai, latihan dan “flypast” sebenar.

Berikutan kedudukan Putrajaya yang begitu hampir dengan KLIA dan klia2, Kementerian Pengangkutan berkata Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) telah diarahkan untuk menutup ruang udara di sekitar KLIA dan klia2 serta kawasan berhampiran dengannya.

“Penutupan sementara ruang udara KLIA dan klia2 adalah penting bagi memastikan kelancaran pelaksanaan flypast Hari Kebangsaan 2018, dan paling utama adalah untuk memastikan keselamatan ruang udara dan peramalan pergerakan pesawat berjadual di KLIA dan klia2.

“Oleh yang demikian, Kementerian Pengangkutan dan CAAM ingin mengingatkan syarikat penerbangan supaya mengemaskini maklumat penerbangan yang terjejas dan memaklumkan kepada penumpang terlebih awal bagi mengelakkan sebarang kesulitan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Perbarisan dan Perarakan Hari Kebangsaan 2018 di Dataran Putrajaya pada 31 Ogos akan menampilkan pertunjukan udara oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan beberapa agensi penguatkuasaan yang lain.