Rabu, Julai 20, 2011

TAK PERLU PERTIKAI ANUGERAH IBRAHIM ALI


Tak perlu pertikai anugerah Ibrahim Ali kerana yang keluarkan duit tu Presiden Perkasa sendiri. Jadi apa yang dibuat oleh Tuan Ibrahim Tuan Man adalah tindakan yang bodoh.

Kalau dia nak anugerah itu atas namanya, keluarkan duit kepada UITM. Mungkin UITM boleh pertimbangkan pula Anugerah Tuan Ibrahim Tuan Man. Kenapa dengki kepada Ibrahim Ali? Beliaulah yang mencadangkan kepada Tun Dr Mahathir supaya ITM dinaiktaraf sebagai universiti.

Jika tidak, sampai sekarang ITM masih dipanggil Institut Teknologi MARA. Jadi janganlah cakap sembarangan sama ada layak atau tidak anugerah Ibrahim Ali dilaksanakan di UITM.

Dibandingkan dengan Tuan Ibrahim Tuan Man, Ibrahim Ali lebih berjasa kepada negara. Beliau adalah bekas Setiausaha Parlimen di Kementerian pembangunan luar bandar dan bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Jadi memang layak namanya diabadikan di UITM dengan Anugerah Ibrahim Ali.


Tindakan UiTM membuka pencalonan bagi Anugerah Ibrahim Ali kepada pelajar universiti itu yang membuktikan komitmen dan sumbangan mereka dalam memartabatkan bangsa Melayu dibidas pelbagai pihak.

Penubuhan anugerah itu datang daripada Datuk Ibrahim Ali sendiri dan hadiahnya juga ditaja oleh presiden kumpulan pendesak Melayu, PERKASA itu. Ia dianjurkan oleh Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak)

Ahli parlimen Pasir Mas itu juga adalah bekas pelajar UiTM dan menuntut dari tahun 1971 hingga 1974.

Menurut Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, yang pernah menjadi pensyarah di UiTM terdapat ramai lagi pemimpin yang jasa mereka lebih besar.

“Nama pemimpin lain lebih berhak. Arsyad Ayub, Ani Arope, Ishak Mohamad, Dr Awang Had Salleh, dan (bekas naib canselor UiTM) Ibrahim Abu Shah akan tersenyum bila mengetahui ada anugerah dinamakan atas nama Ibrahim Ali!” kata Tuan Ibrahim kepada Harakahdaily semalam.

Ketua Penerangan PAS itu berkata anugerah berkenaan akan terkubur kerana Ibrahim bukan orang yang dipandang tinggi oleh masyarakat.

“Penerima anugerah mesti berbangga dengan anugerah mereka. Jika sesuatu anugerah itu hanya mendatangkan cemuhan dan menjadi stigma kepada penerimanya, saya pasti anugerah itu akan gagal,” katanya.

Berkongsi pendapat yang sama adalah setiausaha agung Pemuda MCA Chai Kim Sen yang kecewa dengan keputusan UiTM.

Katanya, Ibrahim tidak layak mendapat pengiktirafan seumpama itu.

“Ibrahim adalah individu kontroversi. Tindakannya dan kenyataannya gagal menyatukan masyarakat. Sebaliknya menjejaskan pembangunan negara dan perpaduan dan tidak harus dijadikan teladan bagi orang lain,” katanya dalam satu kenyataan.