Rabu, Disember 24, 2008

SABAH TAK SOLID SOKONG SHAFIE AFDAL


Usaha menonjolkan pemimpin UMNO Sabah sebagai Naib Presiden bermula pada tahun 2000 ketika Datuk Osu Sukam menjadi Ketua Menteri Sabah. Tetapi usaha itu kecundang apabila Osu mendapat tempat keempat dalam pertandingan tersebut.


Pada pemilihan 2009, sekali lagi perwakilan Sabah cuba menonjolkan calon mereka sebagai Naib Presiden UMNO.Kali ini mereka menonjolkan Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Shafie Afdal yang dianggap oleh ahli parlimen Kalabakan, Datuk Ghafur Salleh sebagai menteri yang jaga darling darling (satu tarian tradisi Sabah).


Shafie bukan orang baru dalam politik Sabah. Apabila UMNO masuk ke Sabah pada tahun 1991, beliau dilantik sebagai setiausaha politik Menteri Pembangunan Tanah dan Koperasi (Tun Sakaran Dandai). Sebelum itu beliau adalah pegawai kerajaan yang pernah menjadi Ketua Penolong Setiausaha di Kementerian Pembangunan Industri Sabah.


Sebelum menerjuni bidang politik, Shafie adalah Timbalan Presiden Persatuan Sabah Bajau Bersatu (PSBB) diketuai oleh Datuk Salleh Said Keruak.Saya mengenali Shafie ketika beliau belum masuk politik lagi pada tahun 1989 ketika bertugas di Sabah sebagai wakil akhbar WATAN.


Pada tahun 1993, Shafie menang Exco Pemuda UMNO Malaysia. Pada tahun 1995, beliau dipilih sebagai calon BN Semporna menggantikan bapa saudaranya, Sakaran Dandai. Pada tahun yang sama beliau dilantik sebagai Setiausaha Parlimen Kementerian Penerangan.


Pada tahun 1996, beliau bertanding kerusi ahli majlis tertinggi UMNO dan dengan kedudukannya sebagai setiausaha parlimen beliau menang. Pada tahun 2000, sekali lagi beliau menang kerusi tersebut. Kali ini beliau adalah Timbalan Menteri Pertahanan.


Pada tahun 2004, sekali lagi beliau berjaya mempertahankan kerusi ahli majlis tertinggi UMNO dengan kedudukannya sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.


Kini sebagai Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, beliau bertanding kerusi naib presiden UMNO buat kali pertama. Beliau seangkatan dengan Hishamuddin dan Dr. Zahid kerana ketika beliau dipilih Exco Pemuda pada tahun 1993, Hishamuddin pun baru menang Exco Pemuda. Dr. Zahid pun sama dan dilantik Ketua Penerangan pemuda. Jadi dari segi layak bertanding kerusi Naib Presiden, Shafie memang layak bertanding bersama Dr. Zahid dan Hishamuddin.


Beliau mendapat 81 pencalonan, tempat ketiga berbanding lapan orang calon Naib Presiden UMNO yang layak bertanding. Oleh itu peluang beliau untuk menang tetap ada.


Cuma sejauh mana para perwakilan Sabah seramai 325 orang (25 bahagian) dapat mengundi Shafie sedangkan sewaktu Osu bertanding dahulu, para perwakilan dari Sabah tidak solid mengundi Osu. Adakah para penyokong Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman dapat menerima Shafie sebagai Naib Presiden UMNO yang mewakili Sabah?


Bagi saya, Shafie kurang menolong orang.Saya bercakap berdasarkan pengalaman peribadi saya. Sebagai kawan lama di Sabah, saya pernah temuinya minta tolong masukkan saya bekerja di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Sebagai menteri yang jaga SSM, beliau ada kuasa penuh untuk arahkan Ketua Pegawai Eksekutif SSM untuk mengambil saya bekerja di situ. Tetapi beliau tidak menolong saya malah surat sokongan dari beliau pun sampai sekarang saya tidak dapat.


Mungkin dia marahi saya kerana ketika di Sabah dahulu saya lebih banyak menonjolkan Presiden PSBB, Salleh Said Keruak daripada dirinya yang merupakan timbalan presiden.


Kali kedua saya cuba minta tolongnya untuk proposal mengurus subsidi. Saya pergi ke rumahnya dengan seorang kawan yang membuat proposal itu. Dia suruh saya datang ke pejabat dan buat appointment dengan setiausaha sulitnya, Karim. Sampai ke sudah saya tidak dapat appointment itu. Bila menteri baru, Datuk Seri Shahrir Samad ambilalih kementerian, semudah itu pula Shahrir sudi menerima proposal kami kerana proposal itu dapat menjimatkan wang rakyat dari segi subsidi.


Saya terfikir ketika itu jika Shafie sedia membaca proposal itu, dia dapat menyelesaikan masalah subsidi tetapi oleh kerana beliau tidak proaktif dengan cadangan orang, maka Shahrir yang dapat nama kerana MOF dan UPU sedang meneliti proposal itu.


Ketika Datuk Seri Dr. Rais Yatim berada di KEKWA beliau banyak idea kerana melaksanakan program baru. Sebaliknya Shafie yang tidak ada idea baru sekadar meneruskan program Dr.Rais sahaja.


Jika inilah gaya calon Naib Presiden UMNO yang tidak ada idea baru, bagaimana Shafie boleh menang? Tambahan pula undi dari Sabah sendiri tidak solid mengundi beliau.