Jumaat, Januari 22, 2010

E MAIL DARI PEMBACA (3)

assalamualaikum saudara. sudah agak lama saya tidak menulis kepada saudara. jikalau saudara masih ingat saya adalah salah seorang pekerja baru di YPKT tempat saudara pernah bekerja dahulu.

tidakkah saudara ingin kembali ke YPKT kerana pada saya YPKT telah lari dari laluan asal dan tujuan penubuhan asalnya. dan organisasinya yang terlampau besar, menyebabkan sesetengah pihak selalu mengambil sikap lepas tangan. dan orang yang berjawatan besar di YPKT seperti isteri kepada ahli parlimen, tentunya menunjukkan taringnya.

untuk makluman saudara, YPKT telah menerima ketua kerani yang baru. beliau asalnya bertugas di JKR Daerah Marang dan kini ditugaskan di YPKT. selepas beberapa bulan bertugas di YPKT, akhirnya terluah juga perasaan rasa tidak puas hati bekerja di YPKT. katanya, politik di dalam pejabat YPKT terlalu kuat. bukannya politik baik tapi politik hasrat dengki sesama staff.

jika saudara masih ingat, di waktu saudara masih bertugas di YPKT, ada seorang staff yang menjadi pekerja kesayangan kepada isteri ahli parlimen di YPKT. orangnya di panggil "ular" kerana sikapnya yang suka membelit dan akhirnya mematuk orang. pada saya, jika 2 mahkluk ni dibuang atau ditukarkan jauh dari YPKT, pejabat YPKT tentunya aman damai.

untuk pengetahuan saudara, pada disember yang lalu, pihak pentadbiran YPKT telah mengeluarkan 13 sebutharga membekal peralatan dalaman untuk Taska Permata Keluarga YPKT yang kini sedang giat di bina. dan salah satu daripada sebutharga itu telah diawardkan kepada pembekal yang menggunakan nama "Shutter Point Ent." beralamat di daerah marang. syarikat berkenaan telah menolak tawaran tersebut kerana harganya terlalu rendah dan boleh mengakibatkan kerugian. oleh itu, pihak pentadbiran YPKT telah melakukan suatu perkara yang saya rasa salah disisi undang-undang sebutharga dimana mereka, diketuai oleh KPP/Pentadbiran bersama ularnya telah sebulat suara telah mengubah semula jadual keputusan untuk sebutharga tersebut dimana syarikat lain yang saya kurang pasti namanya telah berjaya untuk tawaran sebutharga itu dan bukannya Shutter Point.

untuk keputusan yang baru, ketua kerani yang baru bersama akauntan yang mana tahu perbuatan itu adalah salah bersepakat untuk tidak menandatangani jadual buka sebutharga. akibat perbuatan mereka itu, maka tidak bertegur sapalah mereka bertiga itu. itulah masalahnya orang kita, apabila dibuat perkara yang betul orang tak suka. bila buat sesuatu yang salah, mendapat sokongan padu pula. so saya rasa sebagai KPP or apa saja, sepatutnya tunjukkan sikap ramah mesra, contoh yang baik, supaya anak-anak buah dapat ikut, beri tunjuk ajar, dan bukannya selalu marah-marah dan janganlah selalu menangkan "ular" kesayangan walaupun kita tahu "ular" tersebut ada melakukan kesalahan. jangan dengar cakap orang, siasatlah suatu perkara dari akar umbi.

contohnya, untuk makluman saudara la, untuk pembelian kasut pemandu YPKT pembelian di lakukan oleh en.ular senduk. kebetulan, 4-5 bulan yang lalu, saya telah ke kedai dimana kasut pemandu itu dibeli untuk beli kasut futsal. dan saya katakan kepada tokey kedai tersebut, yang saya dari YPKT semoga dapat murah sikit. tokey kedai menjawab, ooo you pun mau jadi macam en.saari ar. dulu dah dapat banyak, satu kasut dapat RM 12.00. 17 kasut sudah banyak maa.. aisey, tak sangka sungguh saya. macam tu rupanya pembelian dilakukan. itu kasut, kalau tonner, kertas mesti dapat komisen secara paksaan atau secara sukarela.

saya rasa perbuatan sebegini merosakkan imej kakitangan kerajaan. tapi apa kan daya saya. saya hanyalah kuli di pejabat.

DARI Q.A