Khamis, Oktober 29, 2009

ADA ORANG YANG TAK FAHAM BAHASA MELAYU


Saya tak faham kenapa ada juga orang yang tak tahu membaca dalam bahasa Melayu. Saya tulis dalam blog ini menggunakan bahasa simple tapi ada orang yang tak faham lantas mengadu kepada Kamaruddin Ali bahawa kononnya dia kata saya pelahap orangnya. Nasib baik Kamaruddin bukannya orang yang mudah melenting.

Pagi ini dia call saya tanya apa yang saya tulis dalam blog saya. Saya pun jelaskan satu persatu. Sedangkan yang menuduh saya pelahap adalah orang lain. Orang itu pula melenting hantar sms kepada saya marah-marah. Dia ugut nak tampar saya bila jumpa nanti. Ada juga orang yang masih primitif sifatnya. Dia kata saya macam-macam dalam sms kepada saya. Saya tulis semula dalam blog apa yang dia kata kepada saya Dia pula yang marah. Patutnya saya yang marah kepadanya kerana kata macam-macam kepada saya. Pelik juga bila dia kata kepada saya tak apa, bila saya kata kepadanya tak boleh pula.

Saya malas dah layan orang gila ini. Dia datang ke Kuala Lumpur nak jumpa saya. Saya suruh dia datang ke pejabat saya dia tak hendak. Bila saya tak pergi jumpanya, dia marah pula kepada saya. Siapa yang nak jumpa siapa ni? Itu yang pelik. Kalau saya nak jumpanya, saya pergilah carinya di hotelnya tetapi dia yang nak jumpa saya, patutnya dia datanglah ke pejabat saya. Lupakanlah kisah orang gila ini.

Malam tadi seperti biasa saya ke Hotel Vistana mengikuti taklimat GMC. Setibanya saya di lobi hotel saya terserempak dengan bekas mufti Terengganu, Datuk Haji Ismail Yahya. beliau kini adalah Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Terengganu. Beliau ada urusan rasmi di Ulu Yam melawat pusat pemulihan milik Majlis Agama Islam Selangor. Beliau baru tiba dari Acheh.

Saya kenali beliau sejak saya bekerja sebagai stringer akhbar Berita Harian pada tahun 1986. Ketika itu beliau adalah kadi daerah Kemaman. Selepas itu beliau ditukarkan ke Kuala terengganu sebagai Hakim Mahkamah Syariah. Janda saya, aruah Che Noriah Ngah pernah menyaman saya kes tuntutan anak kami di Mahkamah Syariah Kuala Terengganu pada tahun 1996 tetapi oleh kerana beliau kenali saya maka fail saman itu tidak bergerak. Maka aruah saya menyaman saya melalui hakim lain. Begitulah untungnya bila kita kenali hakim.

Haji Ismail berasal dari Kijal. Namanya pernah dipilih sebagai calon BN pada pilihanraya umum 2008 menggantikan Datuk Ahmad Said. Datuk Seri Idris Jusoh selaku Pengerusi BN terengganu memilih namanya sebagai calon. tetapi oleh kerana beliau tidak minat jadi ahli politik, maka Ahmad Said kekal sebagai calon. Jika Haji Ismail bertanding, sudah tentu bukan Ahmad Said yang jadi menteri besar terengganu pada tahun 2008.

Kami tidak lama berbual dengan Haji Ismail kerana dia sedang menunggu biliknya. Saya terus ke tingkat satu Hotel Vistana untuk jumpa Seha, orang kuat GMC kerana membeli Nutriblend ubat yang bagus untuk penyakit kencing manis, darah tinggi dan jantung. Saya tidak lama di situ kerana menghadiri majlis hari jadi yang ke 70 tukang urut peribadi saya di sebelah sungai di hadapan hotel tersebut.