Jumaat, Mac 27, 2009

SHAFIE AFDAL CATAT SEJARAH

Seperti dijangka, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Muhyiddin Yassin berjaya mengalahkan Menteri Pembangunan Luar Bandar, Muhammad Muhd. Taib bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO. muhyiddin menang besar dengan majoriti 659 undi. Beliau mendapat 1,575 undi manakala Muhammad mendapat 916 undi.

Muhyiddin memang layak jadi pembantu kepada Presiden UMNO yang baru, Najib Razak memandangkan beliau yang mencetuskan peralihan kuasa yang lebih awal dari Pak Lah kepada Najib, Pada mulanya Pak Lah berhasrat untuk melepaskan jawatan Presiden UMNO pada tahun 2010 tetapi kerana asakan Muhyiddin, maka Pak Lah terpaksa mempercepatkan proses peralihan kuasa itu dalam UMNO. Maka Muhyiddin memang wajar duduk di situ.

Selepas Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam begitu popular di kalangan para perwakilan UMNO, kem Muhyiddin agak cemas. Apabila Ali dikenakan tindakan dilarang bertanding, maka Muhyiddin yang dituduh kononnya cuba menyekat pengaruh Ali. Dikatakan para penyokong Ali akan memberi undi kepada Muhammad dan Muhammad dijangka menang kerana undi protes itu. Sebaliknya dengan kemenangan besar Muhyiddin itu membuktikan bahawa khabar-khabar angin itu tidak benar sama sekali.

Ternyata perwakilan telah membuat pilihan yang tepat iaitu mereka mahu Muhyiddin yang dikatakan lebih bersih dari Muhammad. Kebetulan mereka sama-sama menjadi Menteri Besar pada tahun 1986, Muhyiddin di Johor manakala Muhammad di Selangor.

Dalam pertandingan Naib Presiden UMNO pula, perwakilan telah meletakkan orang Sabah pertama sebagai Naib Presiden. Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Keseniaan dan Warisan, Shafie Afdal mencatat sejarah kerana beliau muncul pemimpin pertama dari Sabah yang dipilih sebagai Naib Presiden UMNO.

Dengan undi sebanyak 1,445 undi, Shafie mendapat tempat ketiga selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dr. Zahid Hamidi (1,592 undi) dan Hishamuddin Hussein (1,515 undi). Kemenangan Shafie menunjukkan bahawa undi Sabah solid kepadanya. Maka tidak benar cakap-cakap banyak pemimpin Sabah yang tidak mahu melihat kemenangan Shafie. Pada tahun 2000, Osu Sukam pernah bertanding Naib Presiden UMNO tetapi kalah. Kini Shafie telah menebus kekalahan Osu itu.

Sekali lagi pencalonan tidak menggambarkan keadaan sebenar. Hishamuddin paling banyak dapat pencalonan tetapi bila diundi beliau mendapat tempat kedua. Hishamuddin tidak dapat mengatasi pengaruh bekas ketuanya, Dr. Zahid Hamidi. Kebetulan mereka berdua adalah bekas ketua pemuda manakala seorang lagi calon dari bekas ketua pemuda, Rahim Thamby Chik mendapat tempat kelapan dengan 192 undi.

Pada tahun 2004, Isa Samad menang besar dikatakan faktor poliitik wang. Tanpa menggunakan wang Isa hanya mendapat 432 undi sahaja di tempat keenam. Tindakan Menteri Dalam Negeri, syed Hamid Albar menggantung permit harakah dan Suara Keadilan tidak menarik minat para perwakilan UMNO. Beliau mendapat tempat ketujuh dengan 410 undi.

Dr. Rais Yatim yang anti politik wang walaupun disokong oleh Dr. mahathir mendapat tempat kelima dengan 491 undi. Manakala seorang lagi calon dari Johor, Khaled Nordin hanya mendapat tempat keempat dengan 1397 undi.

Di kalangan 25 orang ahli majlis tertinggi UMNO, empat Menteri Besar kalah seperti Ghani Othman (Johor), Mohamad Hassan (Negeri Sembilan), Adnan Yaakob (Pahang) dan Dr. Isa Sabu (Perlis). Mereka tidak kesah kalah pun kerana sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO negeri mereka akan dilantik dalam majlis tertinggi UMNO.

Kekalahan dua menteri iaitu Menteri Pelancongan, Azalina Othman Said dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Shahrir Samad agak mengejutkan. Walaupun Shahrir berjaya menurunkan harga minyak, perwakilan menolaknya. Azalina pula mungkin kerana beliau sedang disiasat SPRM, maka perwakilan fikir tidak perlu beri kemenangan kepadanya.

Tujuh menteri yang menang ialah Mustapa Mohamed, Noh Omar, Ismail Sabri Yaacob, Shaziman Abu Mansor, Ahmad Shabery Cheek, Zulhasnan Rafique dan Ir. Mohd. Zin Mohamed.

Enam timbalan menteri yang menang ialah Lajim Okin,Idris Harun, Dr. Abdul latif Ahmad, Saifuddin Abdullah, Ahmad Husni Hanazlah dan Hamzah Zainuddin. Hanya dua orang Pengerusi Perhubungan negeri yang menang iaitu Musa Aman (Sabah) dan Mahazir Khalid (kedah).

Empat orang ahli majlis tertinggi yang berjaya mengekalkan kerusi walaupun mereka bukan ada kedudukan dalam kerajaan ialah Dr. Jamaluddin jarjis, Dr. Noraesah Mohamad, Dr. Wang adek Husin dan Idris Jusoh.

Lima muka baru yang menang ialah Pengerusi SPNB, Azian Osman; Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Zainal Abidin Osman; Ahli Parlimen Kinabatangan,Bung Mokhtar: Ahli Parlimen Batu Pahat, Dr. Fuad Zakarshi dan Pengerusi FELCRA, Tajuddin Rahman. Mereka bukan menteri tetapi mereka menang dan berjaya mengalahkan dua menteri dan empat menteri besar. Ini bermakna pengaruh mereka memang hebat.

Terpulang kepada Najib untuk melantik 10 orang lagi ahli majlis tertinggi. Semoga barisan baru majlis tertinggi ini dapat memacu UMNO ke arah yang lebih cemerlang.