Ahad, Februari 15, 2009

AMBIL TINDAKAN KEPADA SEMUA PENDERHAKA


Pihak berkuasa perlu bertindak tegas termasuk mengheret ke muka pengadilan para penderhaka yang bertindak secara terang-terangan atau berselindung di sebalik mana-mana pihak.


Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, reaksi Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah adalah isyarat jelas untuk memberitahu semua pihak yang membuat onar supaya berfikir dan memberhentikan terus segala penderhakaan.


Menurut beliau, bersesuaian dengan peringatan baginda supaya mana-mana pihak tidak terlajak perbuatan, adalah amat wajar bagi pihak berkuasa menguatkuasakan langkah-langkah pencegahan dan pembendungan dengan segera.


‘‘Kita tidak mahu rakyat terus terperangkap dengan permainan politik persepsi sebegini. Mereka yang salah, sama ada mereka yang di belakang tabir atau pun yang jelas tingkah lakunya perlu dibawa ke muka pengadilan.


‘‘Kita tidak mahu rakyat fikir bahawa perkara ini dipandang mudah atau dijadikan mainan politik, perkara ini serius,’’ katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur semalam.


Berdasarkan kenyataan Hishamuddin, saya berharap kalau hendak ambil tindakan, ambillah kepada semua. Jangan ambil tindakan kepada Karpal Singh, Nizar Jamaluddin sahaja. 22 ADUN Terengganu yang menentang keputusan Sultan Terengganu melantik Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu tahun lepas pun kena ambil tindakan.


Nanti orang kata Peguam Negara berat sebelah pula. Dulu masa krisis perlembagaan, bukan main UMNO hina Raja. Setiap minggu RTM siarkan filem Melayu yang menunjukkan Raja wajar disanggah seperti filem Hang Jebat, Sultan Mahmud mangkat dijulang. Hari ini UMNO pula sanjung Raja kerana ada kepentingan.


Jadi kita kena adil. Jangan dakwa Karpal Singh seorang. Dakwa semua.