Rabu, Jun 06, 2018

KHAIRUDDIN DAKWA UMNO YANG LAGAKAN DR MAHATHIR DENGAN ANWARPETALING JAYA: Ahli Jawatankuasa Biro Komunikasi dan Mobilisasi, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berkata, hubungan sesama pemimpin Pakatan Harapan (PH) akrab dan tiada perebutan kuasa antara Tun Dr Mahathir Mohamad serta Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau   mendakwa Umno melancarkan perang psikologi dengan memberi gambaran negatif mengenai hubungan Dr Mahathir serta Anwar untuk memecahbelahkan perpaduan dalam PH supaya rakyat hilang keyakinan kepada kepimpinan negara.

“Namun, kita harus bersyukur kerana perpaduan sesama pemimpin di dalam PH pada realitinya amat akrab serta tulen.

“Keseluruhan rakyat Malaysia dapat lihat sendiri kemesraan serta keakraban Dr Mahathir dengan Anwar ketika makan malam bersama di kediaman peribadi perdana menteri,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sejak dibebaskan 16 Mei lalu selepas 3 tahun dipenjarakan, Anwar menemui Agong, empat sultan dan kerabat diraja Johor, Pahang, Perak dan Selangor.

Bagaimanapun, ada khabar angin mendakwa ketua umum PH itu membelakangkan perdana menteri dan sengaja mendekati istana yang tidak mempunyai hubungan mesra dengan Dr Mahathir.

Anwar dilaporkan berkata, beliau tidak merahsiakan apa-apa daripada Dr Mahathir mengenai pertemuannya dengan sultan dan kunjungan itu atas jemputan istana yang tidak patut disalah tafsir sebagai langkah politik untuk menggugat pengerusi PH itu.

“Semua saya lapor kepada Tun Mahathir. Dia harus tahu saya menghadap Agong.

“Sebelum ke Johor, saya maklumkan kepada Tun Mahathir. Sebelum menghadap Sultan Nazrin (Perak), juga saya maklum Tun Mahathir. Yang lain sibuk apasal?” soalnya Isnin lalu.

Anwar sebelum ini turut menggesa penyokongnya memaafkan kesalahan lampau Dr Mahathir dan memberi kepercayaan kepada pengerusi PPBM itu untuk membina semula negara.

Katanya, beliau sendiri memaafkan Dr Mahathir yang pernah memenjarakannya selepas menyaksikan keikhlasan mahu memulihkan negara dan menghapuskan rasuah.

Khairuddin berkata, tindakan Umno itu tidak akan berjaya kerana Anwar memainkan peranan proaktif dengan cara sendiri untuk mengukuhkan kedudukan kepimpinan kerajaan PH demi masa depan negara.

Bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan itu berkata, Anwar dan Dr Mahathir hanya mementingkan agenda membangunkan semula Malaysia, bukannya agenda politik peribadi.

“Gandingan kali kedua Dr Mahathir dan Anwar adalah lambang kejayaan Malaysia Baru. Insya Allah.

“Rakyat Malaysia boleh sandarkan harapan kepada kerajaan PH yang amat tulen membela kesejahteraan masa depan keseluruhan masyarakat tanpa kira kaum ataupun agama.”