Rabu, Jun 06, 2018

KKMM DIMINTA AMBIL TINDAKAN KEPADA NETIZEN YANG KRITIK YANG DIPERTUAN AGONGALOR SETAR 6 Jun - Kerajaan menerusi Kementerian Komunikasi dan Multimedia digesa supaya mengambil tindakan sewajarnya terhadap mana-mana pengguna media sosial yang tidak menghormati peranan Yang di-Pertuan Agong berikutan isu pelantikan peguam negara baru-baru ini.


Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kebebasan bersuara melalui pelbagai medium dan platform yang perlulah dipraktikan secara berhemah.


"Perkara itu bersesuaian dengan salah satu prinsip Rukun Negara iaitu Kesopanan dan Kesusilaan yang menjadi amalan kita bersama selama ini.

"Sebagai rakyat yang menyatakan taat dan setia kepada raja dan negara, kita perlu yakin dengan kebijaksanaan baginda dan Majlis Raja-Raja dalam seiap proses serta keputusan melibatkan kepentingan negara," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Baru-baru ini, segelintir pengguna media sosial meluahkan rasa tidak puas hati mereka seolah-olah mengkritik peranan Yang di-Pertuan Agong kerana mencampuri urusan berkenaan.

Melalui komen-komen di media sosial, para penyokong terbabit meluahkan rasa tidak puas hati mereka seolah-oleh mengkritik peranan Yang di-Pertuan Agong kerana dikatakan mencampuri urusan berkaitan pelantikan peguam negara.

Keadaan itu menimbulkan polemik dalam kalangan netizen dengan ada dalam kalangan mereka menganggap sebahagian daripada kritikan dilemparkan itu bersifat melampau.