Ahad, Januari 28, 2018

AHMAD HAMZAH KETUA MENTERI MELAKA?KUALA LUMPUR: Pengalaman menjadi Ahli Parlimen Jasin dan prestasi cemerlang ketika menjadi Exco Kerajaan Negeri satu ketika dulu memungkinkan Datuk Seri Ahmad Hamzah boleh dipertimbang dilantik Ketua Menteri Melaka.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rim, Melaka, Datuk Ghazalee Muhamed berkata dalam politik ini macam-macam perkara di luar perkiraan manusia boleh berlaku. Tidak ada perkara yang mustahil sekiranya itu semua kehendak-Nya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas war-war dikalangan ahli politik tempatan mengatakan Datuk Seri Ahmad akan bertanding di DUN Serkam untuk membolehkan beliau dilantik ke jawatan tersebut selepas Pilihan Raya nanti.

"Beliau banyak pengalaman. Pengalaman jadi Exco dan Ahli Parlimen," katanya.

Sekiranya Datuk Seri Ahmad meninggalkan Jasin dikatakan Datuk Ghazalee bakal mengisi kekosongan tersebut.

Mengulas perkara ini beliau menegaskan sebagai ahli parti yang sentiasa menjunjung kesetiaan kepada pemimpin, beliau bersedia diletakkan di mana sahaja kerusi sama ada di Dewan Negeri ataupun Parlimen.

"Saya ahli parti dan akan mematuhi apa juga arahan dari pucuk pimpinan," katanya.

Pada Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahukan muka-muka baru diberi peluang bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14).

Kata pemimpin nombor satu dan dua parti, ini bagi memberi peluang kepada calon-calon muda untuk menjadi pemimpin pelapis di kawasan setelah pemimpin lama mengundur diri.

Datuk Ghazalee berkata beliau bersetuju dengan pandangan PM dan TPM bahawa calon muda diperlukan sebagai pelapis tapi seelok-eloknya biarlah secara beransur-ansur, bukan sekali gus.

"Walau bagaimanapun pemimpin lama masih diperlukan atas kewibawaan dan pengalaman mereka.

"Di Melaka sudah ramai calon muda diberi peluang. Ada yang menang dan ada yang kalah sepertimana calon Bukit Baru yang gagal pada PRU ke 13," ujarnya.

Datuk Ghazalee berkata pada PRU 14 nanti ia merupakan satu pilihan raya yang amat sengit dan parti mesti mempertaruhkan hanya calon-calon yang boleh menang.

"PRU kali ini bukan untuk di cuba-cuba. Sebab itu saya katakan dia, kita mesti letakkan con boleh nenang dan bukan calon untuk kita cuba,"katanya.

Soal usia kata beliau harus ditolak tepi. Perkara yang paling penting sekali ialah calon tersebut disenangi pengundi di kawasan masing-masing.

Melaka antara negeri idaman Pakatan Harapan (PH) untuk ditawan selain daripada Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor.

Perak, Terengganu dan Kedah tidak terkecusli untuk di perintah oleh PH.

Datuk Ghazalee berkata apa yang diharapkan oleh PH itu hanyalah angan-angan kosong semata.

Ini kerana BN Melaka mantap dan kuat apabila kesenua wakil rakyat mereka telah nemberi perkhidmatan terbaik kepada penduduk kawasan masing-masing.

"BN Melaka setakat ini mantap dengan YB sedia ada telah memberi khidmat yg baik dan cemerlang.
Melaka tetap milik BN pada PRU 14 nanti," katanya.

Mengenai hasrat PH yang mahu melantik Tun Dr Mahathir Mohamed sebagai PM sementara, Datuk Ghazalee menjelaskan sebenarnya bekas PM selama 22 tahun itu hanya dijadikan ikon oleh DAP bagi memecahkan undi Melayu.

"Tun M jadi perangkap perpecahan bagi orang Melayu.
Mana mungkin disebuah negara mengamalkan demokrasi, mantan PM di lantik semula jadi PM. Cara PH itu seolah-olah negara kita ketandusan pemimpin," ujarnya.

Mengulas ura-ura kononnya Datuk Seri Idris Haron bakal bertanding Parlimen Tangga Batu, beliau berkata Ketua Menteri Melaka ini adalah seorang pemimpin berwibawa.

"Beliau juga berbakat, berkebolehan dan terserlah kepimpinannya. Rugi pemimpin seperti beliau yang banyak pengalaman, tak dikongsi oleh rakyat Malaysia.

"Seandainya beliau diberi peluang di peringkat pusat, saya yakin beliau mampu menyumbang dengan lebih baik dan cemerlang untuk negara," katanya.

Kata Datuk Ghazalee, Melaka wajar menampilkan pemimpin hebat diperingkat nasional seperimana Allahyarham Tun Ghaffar Baba yang telah mengharumkan nama Melaka dalam kepimpinan Pusat.