Sabtu, Mac 10, 2018

JANJI PH TIDAK PRAKTIKAL

SIBU,10 Mac (Bernama) -- Janji Pakatan Harapan (PH) untuk menangguhkan bayaran pinjaman PTPTN dalam 100 hari selepas sekiranya berjaya merampas Putrajaya pada pilihan raya umum (PRU) ke-14 dianggap sebagai tidak praktikal dan tidak realistik untuk dilaksanakan.

Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, janji itu tidak mengambil kira pelbagai faktor seperti masa, kekangan peruntukan dan tenaga sumber manusia.

"Jadi, dia orang ini (Pakatan Harapan) janji (tangguh bayaran) PTPTN, (hapus) TOL, (hapus) GST, saya ingat itu semua janji macam bulan dan bintang," katanya kepada pemberita selepas mengadakan tinjauan mesra di SMK Sacred Heart di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas manifesto PH yang dipanggil Buku Harapan yang dilancarkan Khamis lalu di mana 10 janji utama bakal dilaksanakan dalam tempoh 100 hari dan 60 janji dalam tempoh lima tahun dengan tumpuan diberikan kepada lima iltizam khusus.

Antara 10 janji tersebut ialah menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), subsidi petrol bersasar, hapus hutang peneroka Felda, KWSP untuk suri rumah, menyamaratakan gaji minimum, menangguhkan bayaran PTPTN, menyiasat skandal, mengembalikan status Sabah dan Sarawak, Skim Peduli Sihat dan kaji semula projek mega