Rabu, Jun 15, 2016

AMITABH BACHCHAN DALAM KENANGANAmitabh Bachchan, Supertar filem Hindustan telah meninggal dunia semalam di Mumbai, India. Beliau yang berusia 74 tahun telah dilahirkan pada 11 Oktober 1942. Beliau dikenali sebagai "angry young man" dalam filem filem 1970an seperti Zanjeer dan Deewar.
Sepanjang empat dekad berlakon dalam filem Hindi beliau telah berlakon sebanyak 180 buah filem. Beliau adalah pelakon India yang paling berpengaruh.Amitabh telah memenangi pelbagai anugerah termasuk National Film Awards sebagai pelakon lelaki terbaik sebanyak empat kali dan 15 Filmfare Awards.

Kerajaan India menganugerahkan beliau Padma Shri pada tahun 1984, Padma Bhushan pada tahun 2001 dan padma Vibhushan pada tahun 2015 di atas sumbangannya dalam bidang seni. Malah beliau juga menerima nugerah Knight of the Legion of Honour daripada kerajaan Peranchis. Bachchan turut berlakon dalam filem Hollywood pada tahun 2013 dalam The Great Gatsby sebagai orang yahudi, meyer Wolfsheim.Bachchan dilahirkan di Allahabad, Uttar Pradesh, di India Utara. Ayahnya Harivansh Rai Srivastava seorang penyaer Hindi dan emaknya seorang Punjabi Teji Bachchan. Bachchan berkahwin dengan pelakon Jaya Bhaiduri di mana mereka mendapat dua anak Shweta Nanda dan Abhishek Bachchan.

Karier Bachchan bermula dalam filem Saat Hindustani pada tahun 1969. Dalam filem Anand (1971) beliau berlakon bersama Rajesh Khanna di mana beliau memenangi pelakon pembantu terbaik. selepas itu beliau membintangi filem Parwaana, Reshma Aur shera, Guddi, Bewachi, Bombay To Goa.

Filem Zanjeer (1973) arahan Prakash Mehra menjulang nama Bachchan sebagai "angry young man". Bukan sahaja filem itu mencapai "box office" malah memenangi anugerah pelakon lelaki terbaik. 1974 menyaksikan Bachchan dalam filem Kunwara Baap dan Dost serta Roti Kapada Aur Makaan.Seterusnya beliau berlakon dalam filem Majboor yang juga pecah panggung diikuti dengan Chupke Chupke. Mili dan Faraar. pada tahun 1975 juga Bachchan memenangi pelakon terbaik dalam filem Deewar yang turut pecah panggung. Filem itu diarah oleh yash Chopra. Pada tahun 1976 beliau berlakon dalam filem Yash Chopra sekali lagi dalam kabhi kabhie


pada tahun 1977 beliau memenangi pelakon terbaik untuk filem Amar Akhbar Anthony arahan Manmohan Desai. Ini diikuti dengan filem Parvarish, Khoon Pasina, Kasme Vaade, Don, Trishul, Muqaddar Siqandar, Suhaag, Mr Natwarlal, Kaala Patthar, The Great Gambler, Dostana, Silsila, Shaan, Shakti, Ram balram, Maseeb dan Lawaris.


Pada tahun 1982 beliau berlakon dalam filem Satter Pe Satta, Desh Premee, Mahaan dan Coolie. pada tahun 1984 beliau menyertai politik dan menang kerusi parlimen Allahabad mengalahkan bekas Ketua Menteri uttar Pradesh, H.N. Bahuguna. Namun demikian beliau meletakkan jawatan tiga tahun kemudian kerana dikatakan terlibat dalam skandal Bofors yang mana akhirnya beliau didapati tidak bersalah oleh mahkamah.


pada tahun 1989 beliau kembali berlakon dalam filem Shahenshah yang juga pecah panggung. Selepas itu beliau berlakon dalam filem Jaadugar, toofan, Main Azzad Hoon yang gagal pecah panggung. Filem Hum pada tahun 1991 juga gagal menarik perhatian para peminat.


Beliau menjadi penerbit filem tetapi gagal tetapi berjaya memperkenalkan Arshad Wasi dan Simran. Pada tahun 2000, beliau muncul dalam filem Mohabattein bersama Shah Rukh Khan yang kembali menjadi filem pecah panggung. Ini diikuti dengan Khabi Kushie Khabie Gham arahan Karan Johar.


Saya membesar dengan filem filem Amitabh Bachchan. Kali pertama menontonnya dalam filem Parwarna, saya tertanya tanya siapa pelakon tinggi ini. Akhirnya dia menjadi Superstar Hindi dengan filem filem peccah panggung. Setiap minggu ketika bersekolah di Seremban saya naik bas ke Kuala Lumpur untuk menonton filem filem Hindustan di pawagam Central tepi sungai berhampiran tapak komples Wilayah sekarang.


Paling lucu kawan sekelas saya ajak tonton Sholay yang dilakoni Amitabh dan Dharmendra. Saya yang sudah menonton sebelumnya beritahu filem itu best. Maka kawan saya amat teruja untuk mengajak saya menontonnya. Apabila Amitabh meninggal dalam filem itu, kawan saya ajak saya keluar kerana dia tak tahu hero pujaannya mati sedangkan filem itu masih belum tamat kerana Dharmendra akan membalas dendam di atas kematian Amitabh.


Amitabh Bachchan sudah banyak kali mati dalam filem, dalam Deewar, Sholay tetapi kematian kali ini akan kekal selama lamanya. Beliau tetap menjadi legenda hero filem Hindustan walaupun pada mulanya ramai pengarah sangsi dengan bakatnya kerana dia hero yang paling tinggi di India.


Amitabh sudah tiada tetapi filem filemnya akan terus diingati oleh para peminatnya di seluruh dunia. Selamat bersemadi Amitabh Bachchan.