Khamis, September 03, 2015

JANGAN PILIH KASIH, NAJIB

Bangganya kita melihat PM, Najib  Razak  turun padang untuk melihat sendiri permasalahan yang dihadapi penduduk di Perumahan Awam Seri Labuan, Bandar Tun Razak, di Kuala Lumpur semalam.

Menurut perdana menteri, tinjauan terhadap keadaan persekitaran di kawasan perumahan awam itu dibuat setelah pihaknya menerima laporan mengenai beberapa isu di kawasan itu.

"Setelah meninjau keadaan sekeliling dan masalah yang dihadapi, saya mahu beberapa perkara dilaksanakan," katanya dalam catatan terbaru di blognya, NajibRazak.com.

Menurut Najib, beliau mengarahkan kelengkapan awam di Madrasah Al-Aula seperti pendingin hawa, kipas siling serta sistem paip dan saliran diganti atau diperbaiki dengan kadar segera.

Beberapa unit pendingin hawa di Madrasah Al-Aula juga akan ditambah untuk keselesaan jemaah, katanya.

"Lantai gelanggang futsal serta jaring di keliling gelanggang dan tiang gol diperbaiki atau diganti, mengecat kembali Sekolah Rendah Agama Al-Farabi manakala perabot seperti kerusi dan meja pelajar di Sekolah Rendah Agama Al-Farabi diganti baharu selain pendingin hawa dipasang.

"Insya-Allah, semua ini akan membolehkan penduduk dan anak-anak kecil di Perumahan Awam Seri Labuan, Bandar Tun Razak hidup dalam keadaan lebih selesa," tambah beliau.

Kalau benar PM berjiwa rakyat, kita harap selepas ini Najib tidak pilih kasih kerana perumahan yang dilawati itu adalah terletak dalam cawangan Umno yang diketuai rakan karibnya sendiri, Zaharin Mohd Yasin. Sepatutnya beliau turun padang ke kawasan yang beliau tidak kenal siapa ketua cawangan Umno di situ. Baru ahli Umno tabik kepada Najib kerana presiden Umno turun padang secara mengejut tanpa memberitahu pegawai DBKL.

Najib sepatutnya mencontohi Saidina Umar Alkhatab yang meninjau keadaan rakyat di waktu malam tanpa membawa pegawainya dan rakyat sendiri tidak tahu bahawa yang memikul gandum itu adalah seorang khalifah sendiri.


Siapa yang tidak kenal dengan Zaharin bekas Setiausaha Umno Bahagian Bandar Tun Razak itu. Selepas bermasalah dengan ketua bahagian, Zaharin menjadi setiausaha kerja BN Bandar Tun Razak pula.

BN Bandar Tun Razak merupakan pejabat parlimen BN yang paing hebat di Malaysia kerana memiliki bangunan sendiri. Itu kerana inisiatif Zaharin yang menjadi Setiausaha Kerja BN yang mencari dana daripada PM selaku Pengerusi BN Malaysia.

Orang tak hairan kalau pejabat BN Bandar Tun Razak dapat hidup kerana keakraban Najib dengan Zaharin. Najib yang membantu dana pejabat tersebut. Mereka berkawan sejak Najib menjadi Exco Pemuda Umno Malaysia pada tahun 1978 lagi. Walaupun Zaharin bukan Exco pemuda Umno Malaysia tetapi beliau adalah ahli jawatankuasa biro buruh dan antarabangsa pemuda Umno Malaysia.

Sebut nama Zaharin, ketua bahagian mana yang tidak kenal Zaharin. Semua ahli parlimen kenal Zaharin. Semua menteri kenal zaharin. kalau orang politik itu tidak kenal Zaharin, itu bermakna orang politik itu masih berhingus dalam politik.

Surat sokongan Zaharin kepada Datuk Bandar memang laku. kalau rakyat nak minta rumah flet DBKL dengan Datuk Bandar, surat sokongannya laku asalkan pemohon itu adalah pengundi dalam parlimen bandar Tun razak. Zaharin tolong semua orang tidak kira orang itu orang melayu, cina atau India.

Sepatutnya sudah lama beliau dilantik senator mewakili Wilayah persekutuan. Beliau bekerja untuk rakyat dan tidak ada kepentingan peribadi. kalau beliau mahu kaya, sudah lama beliau jadi jutawan kerana semua menteri adalah kawan beliau. tetapi beliau selalu beritahu saya, "Zabidi, umur aku dah 63 tahun tapi aku tak ada penyakit kronik kerana aku tidak makan rasuah, tidak curi hak orang".

Itulah kelebihan Zaharin orang yang berani memaki menteri secara terbuka dan juga melalui Facebooknya. Beliau sudah biasa dipukul. Sebagai pejuang rakyat beliau tidak gentar dipukul kerana beliau tahu perjuangannya demi bangsa, agama dan negara tanpa memikirkan kepentingan peribadinya.