Sabtu, Mac 12, 2011

FILEM SERIUS TIDAK LAKU DI MALAYSIA?


Pagi tadi saya tonton The Making of Hikayat Merong Mahawangsa di Astro. Memang hebat filem arahan Yusri KRU itu dengan para pelakon handalan seperti Rahman Stephen Hudges, Umi Nazeera, Datuk Rahim Razali, Wan Hanafi Su, Khir Rahman.

Sudah tentu kos penerbitannya mahal dengan setting dan kostum yang hebat. Adakah para penonton filem Melayu boleh menerima filem serius seperti ini? Selama ini filem komidi, seram, cinta yang menjadi filem box office. Dapatkah Yusri merubah paradigma penonton Melayu?

Di malaysia filem serius seperti ini sukar mendapat sambutan. Malah filem Melayu tidak bebas seperti filem Hollywood, Bollywood atau Kollywood. Petang ini TV2 menyiarkan filem KNOCK OUT lakonan Sanjay Dutt, Irfan Khan. Filem Hindi ini tidak ada lagu. Ia sama sekali sudah lari dari konvesional Hindi yang menyiarkan 6 atau 8 lagu dalam satu filem.

Settingnya di satu tempat sahaja. Irfan Khan terperangkap dalam public phone tertutup dengan pemanggil yang tidak dikenali (Sanjay Dutt). memanglah tidak lojik public phone boleh dihubungi oleh call luar. ketepikan tidak logik itu. Sanjay Dutt seorang penembak jarak jauh berkomunikasi dengan Irfan selama setengah jam sehingga seorang yang mahu menggunakan public phone itu cuba menembak Irfan tetapi ditembak oleh Sanjay dutt.

Kematian pemuda itu mengundang orang ramai mendekati public phone itu. Polis datang kemudiannya. Tidak ketinggalan wartawan dari pelbagai media termasuk Kangana Ranaut. Filem ini mengisahkan Irfan yang diarah oleh bossnya untuk menghantar 500 juta rupees kepada penduduk kawasan tersebut. Wang itu tersimpan dalam keretanya yang tidak jauh dari situ.

Bossnya seorang korporat yang membeli polis dan orang politik. wang di bank di Switzerland sahaja sebanyak 23 bilion rupees yang akhirnya atas arahan Sanjay Dutt, Irfan memindahkan wang rasuah itu kepada akaun Bank negara.

Filem ini mendedahkan rasuah di kalangan orang politik India. Filem Melayu jika dibuat seperti ini sudah tentu kena haram. malah polis yang mengetuai operasi dibunuh kerana enggan menerima 10 juta rupees sebagai upah untuk membunuh Irfan.

Filem ini berakhir dengan Irfan disanjung sebagai hero kerana berjaya memulangkan wang rakyat sebanyak 23 bilion rupees ke dalam akaun Bank Negara. Rakyat bersorak gembira kerana ia disiarkan secara langsung dalam televisyen ke seluruh India.

Filem arahan Mani Shankar ini adalah fiksyen tetapi karyawan India bebas berkarya mengkritik kerajaan. Karyawan Malaysia belum tentu dapat berkarya sebebas ini. Namun demikian ia pernah berlaku di zaman dahulu filem Tan Sri P. Ramlee banyak menyindir golongan atasan.